Boerenwormkruid

Boerenwormkruid kreeg deze naam omdat de plant door de landelijke bevolking gebruikt werd om ingewandswormen te verdrijven. De verdrijving van de ingewandswormen wordt veroorzaakt door de sterke etherische olie die de plant bevat.

De jonge bloemknoppen verwerkte men vroeger in eierkoeken, die men dan aan kinderen gaf om maden en darmparasieten te verdrijven. Behalve als wormmiddel werd boerenwormkruid ook gebruikt bij nier-, blaas- en maagkwalen. Ook als koortswerend middel stond het bekend, waaraan de bittere smaak niet vreemd zal zijn. 

In de volksgeneeskunst hebben bittere smakende planten ter bestrijding van koorts altijd in de belangstelling van de bevolking gestaan.
Ook wordt boerenwormkruid als lotion tegen schurft gebruikt.

Boerenwormkruid is een vaste plant. Heeft een kantige donkerbruin gekleurde stengel en kan 60-120 cm lang worden en bloeit met platte schermen, die uit tientallen individuele bloemhoofdjes bestaan. De hoofdbloei valt in de periode juni tot en met augustus en de nabloei kan tot aan de herfst aanhouden. 

Boerenwormkruid wordt tot de kompasplanten gerekend, omdat de bladeren in het volle zonlicht zich precies plat op het zuiden richten.

Verfplant

Boerenwormkruid wordt ook nog steeds gebruikt om op natuurlijke wijze wol prachtig geel te verven.

> naar groene kikker
> naar bezoekersenquête