Cichorei

Cichorei is een plant langs de rand van akkers en wegen groeit. Cichorei werd reeds door de Grieken als groente gegeten. Is verwant aan andijvie. De cultuurvorm van cichorei is witlof. De gekweekte vorm heeft dikkere wortels en bredere bladeren. Reeds in de 17e eeuw bestond de gecultiveerde vorm van Cichorei, witlof, reeds.

Surrogaat koffie

In de 18e eeuw, toen koffie schaars was, werd Cichorei gebruikt om surrogaat koffie van te maken. Daartoe werd de wortel geroosterd en daarna gemalen. Tot voor kort werd Cichorei nog gebruikt in koffiestroop.

Cichorei heeft prachtige hemelsblauwe bloemen. Cichorei werd vroeger ook wel Hemelsleutel genoemd. Het verhaal gaat dat een plant met zulke prachtige hemelsblauwe bloemen uit de hemel gevallen moest zijn. Ook vertelde men elkaar dat Petrus eens zijn sleutels op de aarde had laten vallen. Toen de engelen de sleutels terughaalden, groeide op de plaats waar de sleutels de grond geraakt hadden de Cichorei.

In de volksgeneeskunst werd de wortel als maagmiddel gebruikt.

Magische krachten

Magische krachten werden de plant ook toegeschreven, want, indien men iemand buiten zijn weten en gedurende zijn slaap met boeien bindt, zo vallen die vanzelf los, mits de slapende cichoreiwortel bij zich draagt. Vroeger dacht men dat men zich onzichtbaar kon maken. Je moest dan op Sint Jacob (25 juli) met een goudstuk de wortel van een cichoreiplant uitgraven die witte bloemen had. Voorwaar een lastige opgave.

Vroegen gold het als een wonder dat de blauwe bloemen van de cichorei in een mierenhoop werden gestoken deze dan veranderden in rode bloemen. Nu weten we dat dit veroorzaakt werd door het mierenzuur de kleurverandering teweegbrengt.


Witlofplant

> naar waterjuffer
> naar bezoekersenquête