Moestuin

Wisselteelt 

Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van planten op elkaar via concurrentie om licht, nutriënten etc. Sinds kort is echter ook gebleken dat planten elkaar en zichzelf kunnen beïnvloeden via organismen in de bodem (plant-soil feedbacks). Rond de wortels van een plant kunnen zich bijvoorbeeld bacteriën ophopen, die schadelijk zijn voor andere planten of die juist schadelijk zijn voor zichzelf en daardoor indirect andere planten helpen.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie doet onderzoek naar het verschijnen en verdwijnen van graslandplanten in veldproeven op de Hoge Veluwe.

Om nog beter te voorkomen dat bij de tuinbouw of akkerbouw ziektes of ongedierte hun kans krijgen, past men wisselteelt toe. Veelal deelt men de moestuin in vier elementen in: vlinderbloemigen, kruisbloemigen, nachtschadeachtigen en overigen. Deze vakken schuiven ieder jaar op waarbij de planten maar 1x per 4 jaar op dezelfde plek komen. Sommige planten zet men zelfs maar 1x per 8 jaar op dezelfde plek. 

Combinatieteelt 

Dit is het gebruik maken van de positieve of nadelige invloed die planten op elkaar uitoefenen.
Bij het aanplanten van uw siertuin of groenteperceel kan het van belang zijn rekening te houden met de juiste plantencombinaties. Planten in de tuin kunnen elkaar versterken en positief beïnvloeden of net elkaar verzwakken of negatief beïnvloeden.
De reden waardoor de planten elkaar kunnen stimuleren of net tegen werken kan liggen bij de geur die de planten afgeven waarmee ze bepaalde plaaginsecten afstoten of misleiden. 

Afrikaantjes en uien

Denk hierbij aan Tagetes patula (lage stinkertjes of afrikaantjes) die via hun wortels bepaalde stoffen afgeven waardoor de aaltjes worden geweerd. Die aaltjes parasiteren de wortels van rozen waardoor ze niet echt gedijen. Door Tagetes in de buurt, tussen of onder rozen te planten, zullen de rozen geen last hebben van die parasiterende aaltjes. Een ander mooi voorbeeld is het misleiden van de wortelvlieg op zoek naar wortels voor het leggen van hun eitjes door ajuin naast de wortels aan te planten. Tegelijkertijd wordt de uienvlieg misleidt door de geur van de wortels.



In een combinatieteelt zal men rekening houden met de versterkende eigenschappen die sommige groenten en planten op elkaar uitoefenen en eveneens zal men er voor zorgen dat er ook geen plantencombinaties dicht bij elkaar worden geplant die elkaar schade kunnen toebrengen.
Immer goede combinaties kun je vormen met Tagetes (afrikaantje), duizendblad (Achillea) en met petunia's. Deze drie planten zijn  niet in onderstaande tabel opgenomen, omdat altijd bij de gunstige combinaties kunnen worden gerekend.

Enkele andere voorbeelden van goede of slechte combinaties:

Aardappelen
gunstig met bonen, spruiten, karwij, dille, mierikswortel, koolrabi, munt, spinazie, suikermais, knoflook, bloemkool, sluitkool
ongunstig met tomaat, zonnebloem, framboos, pompoen, ajuin, Oost-Indische kers, komkommer, selderij, wortel, erwten

Aardbei
gunstig in combinatie met spinazie, radijs, peterselie, ajuin, sla, tomaat, prei, tijm, veldsla en knoflook
ongunstig met komkommer, broccoli, spruitkool en bloemkool.

Broccoli
gunstig met selderij, kamille, dille, rozemarijn, salie
ongunstig met Oost-Indische kers, oregano, aardbei, tomaat

Prei
gunstig met sluitkool, bieten, selderij, veldsla, andijvie, koolrabi, sla, peper, schorseneer, aardbei, tomaat, wortels
ongunstig met bonen, erwt, rode biet, radijs

> naar Wede
> naar bezoekersenquête