`

De ringslang

In de IVN-Tuin komen ringslangen voor. Rond de vijver is een ideaal leefgebied voor ze. De combinatie van de oude dode beuk, de broedhoop en de vijver waar de ringslang z'n voedsel kan vinden. Dankzij fotograaf Jan Scheerder hebben we prachtige foto's van de ringslangen in actie. 

Ringslang op lelieblad

De ringslang is ongevaarlijk voor de mens en ook niet giftig. Op het menu van ringslangen staan voornamelijk kikkers Hieronder een foto-serie van hoe een ringslang een kikker verorberd.

Langzaam maar zeker verdwijnt de kikker in de bek van de ringslang

De ringslang heeft net als de meest andere slangen een gespleten tong. Hieronder een detailfoto, waarop de tong goed te zien is.

De ringslang legt eieren in zogenaamde broedhopen. Dit zijn hopen plantaardig afval waar door broei de temperatuur hoger is dan in de omgeving. Eén ringslang kan tot 40 eieren leggen die na 5-10 weken uitkomen. De meeste eieren worden in juli en augustus gelegd. De meest eieren komen begin september uit. De jonge ringslang zijn 15-20 cm lang en zijn gelijk zelfstandig. Jonge ringslangen leven vooral van kikkervisjes, regenwormen en naaktslakken.

Parende ringslangen op de broedhoop

 

Restanten van uitgekomen ringslang eieren

Hierboven heeft een jonge ringslang (20 cm) een kikkervisje gevangen.

> naar boomstam
> naar bezoekersenquête